Med stor glädje kan det noteras att Konungariket Libyens
flagga har
rests i
Stockholm. Förhoppningsvis så är
detta första steget till monarkins återinförande i Libyen. Det bästa vore naturligtvis om monarkin återinfördes i alla de arabländer där massorna nu fått nog av sina folkvalda presidenter.
4 kommentarer:
Folkvalda? Haru rökt på eller?
Mubarak har valts till Egyptens president fyra gånger, den senaste gången fanns det till och med motkandidater. Syriens president Bashar al-Assad blev omvald senast 2007 med en överväldigande majoritet av rösterna.
Naturligtvis så bestämmer eliten vilka röstalternativ som finns, så gör ju även de politiska partierna i Sverige som noggrant ser till att det bara går att rösta för att stödja det nuvarande systemet.
De politiska partierna sitter kvar vid makten därför att det bara går att rösta på politiska partier i valen.
Vad folken i Egypten, Tunisien och Libyen nu gör är att de slutar stödja det rådande systemet. Så har även skett i Portugal där monarkisterna där bojkottar de allmänna valen vilket medfört en sänkning av valdeltagandet från 60% till 40%.
Förvisso har du en viss poäng att Mubarak o även andra despoter är de facto-folkvalda eftersom det fanns val men de är knappast folkvalda per se. Ghaddafi är däremot inte folkvald. Libyen har aldrig haft några val under hans styre.
I sverige kan däremot vem som helst bli folkvald om man går genom partierna. Är själv medlem i ett sådant som missade riksdagens 4%-spärr med ungefär 2,5 procentenheter. Det kan man ju tycka vad man vill om men nog fan har vi fler folkvalda i landet än Libyen någonsin kunnat drömma om. Hade personligen helst velat kunna välja statschef i Sverige men det går ju idagsläget inte. Kanske dags för revolt mot vår statschef här oxå...
Ja går man genom partierna så kan man bli folkvald. Om man nu vill legitimera politikerklassens fortsatta maktinnehav. Det går dock inte att rösta bort de politiska partierna från vare sig regeringen eller riksdagen, inte ens från kyrkan.
Libyens politiska system liknar väl inte något annat, så det är svårt att göra jämförelser. Det finns vid sidan om den revolutionära även en lagstiftande sfär, så man kan bli folkvald under förutsättning att man fortsätter legitimera Ghaddafis revolution.
En libysk revolutionär har alltså större möjligheter att påverka politiskt än en libysk monarkist. På samma sätt har en svensk partipolitiker större möjlighet att påverka politiskt än en svensk monarkist.
Angående vår kung så kan man inte heller rösta för att han ska styra riket, så en revolt för att vi ska få den valmöjligheten är också möjlig.
Skicka en kommentar