tisdag 1 juli 2014

Vissa lik är mer jämlika än andra

Dagens Nyheter skriver inför riksdagsvalet om partiernas lik i motionsgarderoben. Ett av exemplen på tokigheter som tas upp är att en motion från Sverigedemokraterna vill att nya svenska medborgare ska svära trohet till kungen. Ser man på vad som mer står i motionen men som alltså inte anses lika absurt av DN så finner man bland annat krav på svenskt medborgarskap i minst tio år för att kunna utses till statsråd och vara valbar till riksdagen, att möjligheten till dubbelt medborgarskap avskaffas samt att endast de som fötts som svenska medborgare ska kunna utses till överbefälhavare för den svenska försvarsmakten. 

Som om inte detta räckte så lyder hela meningen om trohetseden "En utländsk medborgare som önskar få ett svenskt medborgarskap bör avkrävas en ed om att han eller hon svär trohet och lojalitet mot Sveriges konung, svenska staten och den svenska nationen." Svärandet av trohet och lojalitet mot svenska staten och "svenska nationen" som är en integrerad del av eden nämns överhuvudtaget inte av DN. Uppenbarligen anses dessa nationalistiskt motiverade delar inte vara konstiga alls.

Så går det när nationalister ska kritisera nationalister; det nationalistiska dravlet undgår kritik och fokus läggs på hur konstigt och löjligt det är att Konungariket Sverige är en monarki och har en kung.

För övrigt så kan jag med tanke på SD:s krav på överbefälhavaren notera att Sveriges kung tidigare var självklar överbefälhavare men det är uppenbarligen inget som SD vill återgå till. Inte heller så bekymrar sig nationerna som deltar i fotbolls-VM om att förbundskaptenerna måste ha samma nationalitet som lagen de ansvarar för. Själv håller jag på monarkierna i fotbolls-VM. Heja Nederländerna och Belgien som gick vidare från gruppspelet!

Inga kommentarer: